• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Site Haritası
Videolar
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365

Sağlık Eğitimcileri Yetişmiyor






Sağlık bilgisine sahip olmak sağlık eğitimi  vermeye yeterli olmadığını düşünüyoruz. “Sağlık Eğitimisistemli, programlı, ilkeli ve kendine has etiği olanölçümsel bir süreçtir.

Sağlık düzeyinin yükseltilmesi, sağlığın korunması vegeliştirilmesi amaçlanıyorsa “etkili sağlık eğitimi” öncelikler arasında olmalıdır.

Sağlık eğitimi; kişilere sağlıklı yaşam için alınması gereken önlemleri benimsetmeye ve uygulamaya inandırmak; kendilerine sunulan sağlık hizmetlerini doğru olarak kullanmaya alıştırmak; sağlık durumlarını ve çevrelerini iyileştirmek amacıyla, birey olarak ya da topluca karar aldırmaktır.

Sağlık eğitimcileri; bireyi ve toplumu kendi sağlığını korumaya alıştırmak gibi görev ve sorumlulukları bulunan eğitimcilerdir.

Sağlık Eğitimcisi topluma, sağlığı korumaya ve geliştirmeye yönelik gerekli sağlık bilgileri vermek ve onları eğitmekle yükümlü profesyonellerdir.

Sağlık eğitimcileri; sağlık derslerinin yanı sıra pedagojik formasyon almalıdırlar. “Pedagojik Formasyon” eğitim, öğretim verebilmek için sahip olunması gereken biçimlenme, oluşum olarak düşünülebilir. “Pedagojik Formasyon” eğitimi. Öğretim metotlarının doğru bir şekilde kullanılması olarak da açıklanabilir. Bu eğitime kısaca “Formasyon” da denilmektedir.

Özetle sağlık eğitimcisi, eğitimci gözüyle sorunlara yaklaştığı için sorunların temelden çözümü ile ilgilenir ve uygulamalarını bu doğrultuda gerçekleştirir. Bu uygulamalar sonucunda belki de en önemli ilke olan ölçme-değerlendirme işini gerçekleştirir, eksikleri bulup giderme yolunda somut adımlarla eğitimin maksimum seviyede gerçekleşmesini sağlar.

Şu konu önemle bilinmelidir ki; hastalıkları tedavi etmektense korumak her yönden daha geçerli ve doğru bir yoldur. Burada eğitim konusu tekrar gündeme gelmeli ve sağlık eğitimcilerinin yetiştirilmesi önemsenmelidir.

Ülkemizin gelecekte en önemli sorunu sağlık eğitimcisi yetiştiren eğitim kurumu bulunmamasıdır.

Daha önceleri bu amaçla kurulan sağlık eğitim enstitüleri ve sağlık eğitim fakülteleri kapatılmıştır. Sağlık eğitim enstitüsü ve sağlık eğitim fakültelerinden yetiştirilen formasyon almış sağlık eğitimcileri de verimli şekilde görev alanlarının içerisinde değerlendirilmediğini düşünmekteyiz.

Sağlık bilgisine sahip olmak sağlık eğitimi vermeye yeterli olmadığına göre Sağlık Bakanlığında görev yapan sağlık eğitimi alanında formasyon eğitimi almış tıbbi teknologlar ile ebe, hemşire, sağlık memurları vb. meslek mensupları sağlık müdürlüğü, halk sağlığı müdürlüğü ve kamu hastaneleri birliklerinde sağlık eğitimi uzmanı kadroları oluşturularak istihdamı edilmelidirler. Özellikle kamu hastane birliklerinde sözleşmeli uzmanlıklarda mutlaka sağlık eğitim uzmanlığı bulunmalıdır. Bu alanda formasyon eğitimi olan sağlık çalışanları istihdam edilmelidirler.

Sonuç olarak geleceğimizin en önemli sorunu sağlığımızın korunması noktasında profesyonel sağlık eğitimcilerinin yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Bakanlık bünyesinde görev yapan formasyonu olan tüm personelin belirli kriterler dâhilinde sağlık eğitimi alanında uzman olarak istihdamı sağlanmalıdır.

YÖK ile protokol yapılarak, sağlık alanında lisans mezunu sağlık çalışanlarına formasyon eğitimi düzenlenerek sağlık eğitim alanında gelecekte oluşacak personel açığı kapatılması sağlanmalıdır.

                                                                                                    Özkan AYDEMİR/Memurlar.net


Haber Linki : http://www.memurlar.net/haber/398599/
Haber Kaynağı : www.memurlar.net



2168 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Danışmanlık Hizmeti
Hukuki Yardım
Hava Durumu
Saat
Takvim